Още една от големите футболни легенди отиде на небето.   В ранните

...
Още една от големите футболни легенди отиде на небето.
 
В ранните
Коментари Харесай

Петър Жеков починал в съня си


Още една от огромните футболни митове отиде на небето.

 

В ранните часове на 17 февруари издъхна именитият голмайстор и притежател на „ Златната обувка “ Петър Жеков. Сърцето на 78-годишният футболист спряло да бие в съня му.

 

За футболните ентусиасти, които са пълнили стадионите преди десетилетие, името на забележителния нападател значи доста. Той е шесткратен голмайстор на „ А “ група, притежател на Златната обувка, с четири шампионски трофеи и още толкоз национални купи в трофейната си витрина, непостижим занаятчия на директния свободен удар.

 



В разцвета на силите си Петър Жеков бива преследван от нещастието да бъде закътан някъде в задния двор на футбола ни. Не го избират нито за „ Футболист на годината “, нито пък името му попада в топ 10 на най-хубавите ни играчи за 20-ти век.

 

И до през днешния ден признателните и остарели последователи на „ Берое “, ЦСКА и националния тим на България помнят единствено с положително славния снайперист.

 

Още като футболист Жеков се явява нещо като медицински феномен – страда от високо кръвно налягане, проблем, пред който и най-хубавите медици са безсилни. Вероятно поради адреналина той постоянно излизал на стадиона с кръвно 160/100, което е прекомерно високо за младеж, още повече пък за деен футболист.

 

Негови близки издават, че в последните години от живота си, се оплаквал и от Паркинсон. Допреди десетилетие, той изнемогваше с мизерната си пенсия и не успяваше да си заплаща медикаментите, тока и парното. Затова бе заставен да продаде „ Златната обувка “ на предприемача Любомир Стоичков по време на огромната Виденова рецесия против сумата от 25 000 немски марки. В подмяна на това получи заричане, че реликвата няма да бъде изнасяна от страната и ще бъде показвана по време на трофейни изложби на „ Армията “.

 

Оправя финансовото си състояние едвам през 2012 година, тъй като като олимпийски сребърен медалист от футболния шампионат Мексико’68 получи право на съвсем три минимални работни заплати всеки месец.

Източник: Уикенд

 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР